Fotogrametri mi ? Lidar mı ?

Fotogrametri mi ? Lidar mı ?

Fotogrametri mi ? Lidar mı ?

Fotogrametri Nedir ?

En temel anlamı ile fotogrametri cisimlerin oluşturduğu ve yansıttığı ışınlardan meydana gelen nesneleri ölçmek ve yorumlamak için kullanılan bir çeşit teknik olarak ifade edilebilir. Fotogrametri ölçüm tekniği sayesinde nesnelere ait şekil, konum ve büyüklük gibi pek çok detay kolayca ölçülebilir. Görüntü örtüşmesi ve yeterli yer kontrolü kullanarak araziyi doğru bir 3D modelde yeniden oluşturmak için drone monteli bir kamera tarafından çekilen görüntüleri kullanır.

Lidar Nedir ?

LIDAR, lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji. Radar teknolojisiyle benzerdir. Radarda kullanılan radyo dalgaları yerine ışık, yani lazer darbeleri kullanılır.

Doğruluk

Fotogrametri, kaliteli, yüksek çözünürlüklü, full frame sensörlü bir kamera ile, 1 cm yatay (xy) ve 2 ila 3 cm yükseklik (z) doğruluğu olan çıktılar verebilir. Sert yüzeylerde, hassas hacimsel analiz sağlar.

Lidar, Yaklaşık 100-200m yükseklikte sabit kanatlı bir drone üzerinde hafif bir LIDAR sisteminden bekleyebileceğiniz mutlak doğruluk, yaklaşık 10 cm yatay (xy) ve 5 cm yükseklik (z) dir.

Lidar teknolojisi kullanıldığında daha alçak uçuşlar yapılarak nokta yoğunluğu (detay) ve daha güçlü lazerler kullanılarak doğruluk artırılabilir. 

Elde Edilen Veriler

Fotogrametri, ortomozaik, nokta bulutları ve mesh model şeklinde fotogerçekçi haritalama sonuçları sunar.

LIDAR, genel bir şekil ve kontur hissi veren ancak bağlamsal ayrıntı sunmayan bir nokta bulutu sunar.

İşlem Süreleri

Fotogrametrik veri işleme, proje boyutuna bağlı olarak birkaç saat (veya gün) sürebilir. Yalnızca seyrek bir nokta bulutuna ihtiyacınız varsa (bir LIDAR kaynağından alınan gibi), çok daha kısa sürelerde tamamlanabilir.

LIDAR nokta bulutları, uçuş sırasında gerçek zamanlı kinematik (RTK) konumlandırma ile doğrudan coğrafi referanslandırılır. Küçük projelerde bir saatten az, çok büyük projelerde daha fazla saat (veya gün) sürebilir.

Neden Fotogrametri ?

  • Erişilebilir ve ihtiyaca yönelik farklı türde veriler.
  • Deneyimsiz gözlerin kolayca anlayabileceği haritalar ve modeller.
  • Görsel değerlendirmeye ihtiyaç duyan veri kümeleri.

Neden Lidar ?

  • Erişilmesi zor, karmaşık ve aşırı büyük arazileri haritalama.
  • Elektrik hatları veya çatı kenarları gibi ince yapılardaki ayrıntıları yakalama.
  • Detay ve kesinliğin öncelik olduğu projeler.
  • Ağaçlar ve bitki örtüsü kaplı alanlar.

Sonuç

  • Fotogrametri ve lidar arasında aslen bir müdacedele yoktur. İkisi de kendi alanında ilgili iş için tercih edilebilecek sonuçlar sunar. Kısaca kullanılacak yöntemi, ulaşılmak istenilen sonuç verinin tipi belirleyecektir.
  • Kontrast, ışık, konu ve koşullar sizin lehinizeyse, fotogrametri muhtemelen sizin için fazlasıyla yeterlidir. Ancak yükseklik doğruluğunun, karmaşık yapıların veya kısmen örtülü arazinin söz konusu olduğu zorlu haritalama projeleri için LiDAR muhtemel tercih olacaktır.
  • Söz konusu iki yönteminde iç içe kullanıldığı durumlar vardır ve günümüzde iki yöntemide aynı anda kullanabilen hava kameraları üretilmektedir. 
  • Diğer yandan maliyetler de kullanılacak yöntemin seçilmesinde etkili olabilmektedir. Kullanılacak yöntemin erişilebilirliği de dikkate alınmalıdır. 
  • Diğer yandan bu yöntemlerin ikiside birçok alanda eski tip haritalama yöntemlerine göre maliyetleri ve zaman kaybını ciddi oranda azaltmaktadır.

Etiketler : ,


0 Yorum Yapıldı

Bir Yorum Bırakın